Tırnak batması toplumda yaygın olarak görülen ayak sağlığı sorunlarından en önde gelenidir.
Tırnak batması neden olur?
Tırnak batması bir çok nedeni olan bir hastalıktır. En sık nedenleri uygunsuz ayakkabı giyimi, tırnağın travmasına bağlı olarak, tırnağın yapısal sorunlarına neden olan mantar gibi hastalıklar ve en önemlisi de tırnağın yanlış kesilmesidir. Yine gençlerde futbol nedeni ile tırnaklar kırılıp,deforme olmakta ve ayaktaki hijyen sorunu nedeni ile tırnak batmasına zemin hazırlamaktadır. Bu tür nedenlerden dolayı tırnak cilt derisine doğru büyüme yapar cilt derisini tahriş ettikten sonra tırnak yüzeyindeki bakteri ve mantarlar cildin içine de doğru ilerleyerek iltihaplanmaya neden olurlar.
Tırnak batmasının tedavisi nasıldır?
Tırnak batmasının tedavisinde ilk aşamada yapılır yapılması gereken şey iltihabın baskılanmasıdır. Bunun için batikon banyoları, oral antibiyotik ve topikal yani tırnak etrafındaki deriye sürülen antibiyotikli merhemler kullanılır. Antibiyotik tedavisinin ardından dokudaki iltihap miktarına göre çeşitli tedaviler uygulanır
Tırnak yatağı revizyonu-tırnak çekilmesi
Günümüzde ilerlemiş tırnak batıklarının tedavisinde tırnağın ete battığı yerdeki iltihabın kazınması ve kısmi olarak tırnağın batan kısmının çekilmesi daha sonra iltihabın alındığı yerdeki dokunun çekilen kısmi tırnak kısmına kapatılması şeklinde uygulanmaktadır. Bu yöntem tırnak yatağı revizyon olarak adlandırılır.
Özellikle travma nedeniyle ciddi şekil bozukluğu olan, gövdesi kırılıp iyileşmiş ya da yaygın mantar olan tedaviye cevap vermeyen vakalarda tırnağın tamamen çekilmesi gerekebilir. Mecbur olmadıkça tam tırnak çekimi yapmak istemiyoruz. Çünkü yeni oluşacak tırnak kendisine tam bir kalıp(yatak) bulamayıp tekrarlayan batmalara ya da yamuk çıkarak farklı parmak ağrılarına neden olabilir.
Tırnak Teli uygulaması
Günümüzde tırnağını çekmeden, batık kısmını tırnak yatağı derisinden kurtarmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan biri de tırnak değil uygulamasıdır. Bu uygulamada tırnak batık kısmından kanca gibi bir tel takılır. Ardından ortadan bir gerdirme lastiği vasıtasıyla tırnak yatağından çıkartılarak etin dışına doğru yönlendirmeye çalışılır.